Élső ránézésre talán meglepőnek tűnik, hogy egy gyerekeknek szánt szakácskönyben póréhagyma-édeskömény krémlevest és currys körtetortát ajánlok. Azonban éppen azért választottam ezeket az egészséges, izgalmas, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető ételeket, hogy bebizonyítsam:a gyerekek is értékelik a megszokottól némileg eltérő, érdekes és új ízeket. Ők olyan ízléssel és nyitottsággal nőnek majd fel, amilyenre mi, szülők neveljük öket. Két lányommal, Karennel és Nórival rengeteg időt töltünk együtt a konyhában, és a közös főzés mindig sok örömet és nevetést hoz. Az itt ajánlott recepteket velük együtt teszteltem, ők jóváhagyták és szerették. Bízom benne, hogy így lesznek majd ezzel a „bátor” gyerekek is.
Póréhagyma-édeskömény krémleves Bokri juhsajttal
Hozzávalók négy személyre:
40 g vaj
2 salotta (mogyoróhagyma)
4 póréhagyma
2 közepes nagyságú édeskömény
2 közepes méretű burgonya
8 dl víz
2 mokáskanál örölt köménymag
frissen örölt fekete bors
2 púpozott evőkanál petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg Bokri juhsajt
Elkészítése:
Egy lábosba tesszük a vajat, a finomra vágott salottát, a tisztított, felkockázott édesköményt és a felkarikázott póréhagymát, kissé megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, felöntjük vízzel, fűszerezzük. Közepes lángon kb. 30 percig ( a burgonya teljes puhulásáig) főzzük. Mikor elkészült, botmixerrel pürésítjük, hűtjük. Tálalás előtt felaprított petrezselyemmel és olívaolajjal átturmixoljuk. A már kitálalt levest megszórjuk az apró darabokra tört juhsajttal.
Egy adag tápanyagtartalma - energia: 349 kcal/1460 kJ, fehérje: 11 g, zsír: 19 g, szénhidrát: 33 g
Kandírozott gyömbéres körtetorta curryvel, olívaolajjal
Hozzávalók:
28 dkg liszt
16 dkg cukor ( nyírfacukor)
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál jó minőségű, nem csípős curry fűszerkeverék
fél teáskanál őrölt fahéj
1,3 dl jó minőségű, gyümölcsös, lágy ízű olívaolaj
fél vaníliarúd
2 egész tojás
3 érett körte
3 evőkanál kandírozott gyömbér
1 kávéskanál piritott, durvára tört ánizsmag
1 citrom reszelt héja
2 tojásfehérje
csipetnyi só
a tetejére porcukor nyírfacukorból(elhagyható)
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Öszkeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált lisztet, a cukrot, sütőport, curry fűszerkeveréket, sót és a fahéjat. Egy másik keverőtálban botmixerrel vagy elektromos kézi mixerrel elegyítjük a nedves anyagokat: az olívaolajat, a vaníliarúd kikapart magjait és a két egész tojást. Vegyítjük a száraz és a nedves hozzávalókat, nem kell kidolgozni, darabos maradhat. A masszához hozzáadjuk a meghámozott, 1 cm-es kockára vágott körtét, a felkockázott kandírozott gyömbért, az ánizst és a reszelt citromhéjat, összeforgatjuk. Közepesen kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral egy 30X8 cm-es, téglalap alakú sütőformát és bele-öntjük a tesztát. Kb. 30-40 percig sütjük, akkor jó, amikor a közepébe szúrt tű vagy hurkapálca szárazon jön ki belőle. Felszeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk, lehetőleg langyosan, mert így érződik legjobban az olívaolaj lágy íze.
A teljes mennyiség tápanyagtartalma - energia: 3401 kcal/14.215 kJ, fehérje: 60 g, zsír: 140 g, szénhidrát: 473 g
20 szelet esetén egy szelet tápanyagtartalma - energia: 170 kcal/710 kJ, fehérje: 3 g , zsír: 7 g, szénhidrát: 24 g
A teljes mennyiség tápanyagtartalma (nyírfacukorral) - energia 3150 kcal/13.167 kJ, fehérje: 60 g, zsír: 140 g, szénhidrát: 410 g
20 szelet esetén egy szelet tápanyagtartalma (nyírfacukorra) - energia 158 kcal 658 kJ, fehérje: 3 g, zsír: 7 g, szénhidrát: 21g
Jó étvágyat kívánok hozzá!