Kolozsvári káposzta
(Kolozsvári szalonnával hájhártyába göngyölt sertéshúsgombóc gerslivel,
savanyú káposztakrémmel.)
Hozzávalók:
1 kg vágott savanyú káposzta
10 dkg cukor
1 mokkáskanál őrölt római kömény
kisebb fej savanyú káposzta
7,5 dl húsalaplé
50 dkg darált sertéshús
15 dkg árpagyöngy
2 fej vöröshagyma
20 dkg sertés hájháló
20 dkg szeletelt bacon szalonna
0,5 kg zsírszalonna
2 dl sertészsír
só
bors
Elkészítés:
A cukrot óvatosan felolvasztjuk, rátesszük a káposzta felét, majd 2,5 dl húsalaplével folyamatos kevergetés közben puhára pároljuk. A káposzta másik felét 5 dl alaplével megfőzzük. Még melegen szétturmixoljuk. A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az árpagyöngyöt, sóval, borssal ízesítjük, és a maradék húsalaplével kb. 20 perc alatt készre főzzük. A darált húst összekeverjük az elkészített árpagyönggyel, és a kiterített sertéshálóra helyezzük. Óvatosan feltekerjük, majd kívülről a szeletelt szalonnába tekerjük. Meleg serpenyőben minden oldalát körbesütjük, majd 160 °-os sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A négy legszebb káposztalevelet forró serpenyőben megpirítjuk. A zsírszalonnából töpörtyűt készítünk. Tálaláskor a sült káposztalevélre helyezzük a megpárolt káposztát, és mellétesszük a háromba vágott sertéshúst. Evőkanállal megformázzuk a savanyú káposztakrémet, melyre frissen készített töpörtyűt szórunk rá.