Segal
Chef • Gasztronómiai tanácsadó


Kolozsvári káposzta

(Kolozsvári szalonnával hájhártyába göngyölt sertéshúsgombóc gerslivel,

savanyú káposztakrémmel.)

 

Hozzávalók:

1 kg vágott savanyú káposzta

10 dkg cukor

1 mokkáskanál őrölt római kömény

kisebb fej savanyú káposzta

7,5 dl húsalaplé

50 dkg darált sertéshús

15 dkg árpagyöngy

2 fej vöröshagyma

20 dkg sertés hájháló

20 dkg szeletelt bacon szalonna

0,5 kg zsírszalonna

2 dl sertészsír

bors

 

Elkészítés:

A cukrot óvatosan felolvasztjuk, rátesszük a káposzta felét, majd 2,5 dl húsalaplével folyamatos kevergetés közben puhára pároljuk. A káposzta másik felét 5 dl alaplével megfőzzük. Még melegen szétturmixoljuk. A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az árpagyöngyöt, sóval, borssal ízesítjük, és a maradék húsalaplével kb. 20 perc alatt készre főzzük. A darált húst összekeverjük az elkészített árpagyönggyel, és a kiterített sertéshálóra helyezzük. Óvatosan feltekerjük, majd kívülről a szeletelt szalonnába tekerjük. Meleg serpenyőben minden oldalát körbesütjük, majd 160 °-os sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A négy legszebb káposztalevelet forró serpenyőben megpirítjuk. A zsírszalonnából töpörtyűt készítünk. Tálaláskor a sült káposztalevélre helyezzük a megpárolt káposztát, és mellétesszük a háromba vágott sertéshúst. Evőkanállal megformázzuk a savanyú káposztakrémet, melyre frissen készített töpörtyűt szórunk rá.

 

Képgaléria
 
English|Magyar